Comori mai puțin știute ale Hunedoarei (28)   Leave a comment

Un sfârșit pentru un nou început

Apărut în Glasul Hunedoarei, an. X, nr. 2433, 1 noiembrie 2019, p. 8.

Orice final reprezintă, după cum bine se știe, un nou început. Comorile hunedorene, fie ele istorice sau naturale, trebuie să fie cunoscute, dar mai ales trebuie să fie protejate. Rubrica noastră a avut rolul de a aduce în atenția publicului câteva obiective mai puțin cunoscute, mai puțin frecventate, mai mult sau mai puțin distruse de timp sau de oameni. Am pomenit de cetăți și biserici, de situri arheologice, de peșteri și chei și portaluri, de centre urbane sau ansambluri rurale tradiționale etc. Poate părea puțin, având în vedere bogăția și varietatea monumentelor istorice și naturale din județul Hunedoara.

Am vorbit despre „ protejarea patrimoniului cultural care, la prima vedere, ține de bunul simț”…

Structura textelor a fost una gândită ad hoc. Am dorit să promovăm obiective „mai puțin știute”, dar înscrise în Lista Monumentelor Istorice publicată de Institutul Național al Patrimoniului în 2015, sau în Lista Ariilor Protejate, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, 2000.

La prima vedere, lucrurile par simple. Te duci, vezi, fotografiezi și publici. Nu am dorit așa ceva. Am vrut să atragem atenția asupra diversității surselor de informare din punct de vedere științific, ocolind, sau mai degrabă neluând în considerare, în mod intenționat opiniile subiective publicate în mediul on-line. Am dorit să atragem atenția cititorilor asupra faptului că sursele sunt diverse. Bibliografia este imensă. Dar cine vrea poate să o parcurgă în totalitate. Noi am servit doar câteva informații, poate nu întotdeauna cele mai relevante sau corecte din punct de vedere științific, dar care să îndrume cititorul spre o cunoaștere cât mai detaliată a „comorilor” din județul Hunedoara.

„Poate să pară paradoxal, dar procesul de conștientizare a răspunderii față de patrimoniul cultural care, la prima vedere, ține de bunul simț, a avut de străbătut o cale foarte lungă și întortocheată… Starea de ignoranță sau agresiunea ignoranței au marcat în modul cel mai tragic existența umanității, de-a lungul vremii fiindu-le sacrificate nenumărate și inestimabile opere pe care nimeni nu le mai poate înlocui. Exploziile de ură și ignoranță, …, au dus la prăbușirea în pulbere a unor monumente de inegalabilă splendoare”. Acestea sunt cuvintele lui Vasile Drăguț, pe care le regăsim în prefața volumului lui Ioan Opriș, Ocrotirea patrimoniului cultural. Tradiții, destin, valoare (București, 1986, p. 5).

Când vorbești de comori, mulți dintre noi se gândesc la o goană după aur. Nu acesta este sensul. Aurul nu valorează mai nimic în comparație cu patrimoniul. Și avem un patrimoniu imens și diversificat, dar care se degradează pe zi ce trece. Fie el cultural sau natural, patrimoniul dispare. Ceea ce azi ne pare drept banal și superfluu, în deceniile următoare vor deveni parte din istorie. Sau din științele auxiliare, cum ar fi etnografia, heraldica, epigrafia, istoria economiei sau comerțului. Din păcate cel mai grav este că nu ne putem proteja patrimoniul, nu neapărat cel de pe listele deja amintite.

Căci patrimoniul nu este compus doar din ceea ce se regăsește în Monitorul Oficial ca atare. Componentele lui sunt mult mai complexe dar, din păcate, ignorate. Sunt zeci de cetăți, conace, clădiri emblematice, situri arheologice, troițe, cruci, drumuri, ansambluri urbane sau rurale, gospodării și anexe tradiționale care ar merita să fie incluse în LMI. Sunt zone spectaculoase vizual și remarcabile din punct de vedere al științelor naturale care ar trebui trecute în LAP. Mă abțin să dau acum exemple, dar poate demersul inițiat și găzduit de Glasul Hunedoarei va continua într-un alt format. Mulțumesc editorilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: