Orăștie 795 (13)   Leave a comment

Muzeul din Orăștie – momente din anul înființării

Apărut în Palia Expres, an. XXIV, nr. 18 (966), 16-22 mai 2019, p. 4.

În urmă cu câteva săptămâni am publicat, tot în cadrul acestei rubrici, Actul festiv de inaugurare al muzeului orăștian, document citit la 23 august 1952. Practic, atunci s-au încheiat o serie de demersuri care au culminat cu înființarea instituției, pe a cărei evoluție și-au pus amprenta atât de regimurile politice, cât și de oamenii care au avut, într-un fel sau altul, de-a face cu aceasta.

Un alt document inedit, pe care îl prezentăm astăzi pe scurt, este intitulat Antecedentele înființării muzeului și care, pe trei pagini dactilografiate explică în șaisprezece puncte modul în care s-au petrecut faptele. Chiar de la început se arată că „înfiinţarea unui muzeu la Orăştie, a fost un vechi deziderat al oamenilor muncii din acest Raion, pe teritoriul căruia se găsesc cele mai importante urme şi vestigii ale unui trecut din viaţa omenirei, care trebuieşte cercetat şi studiat”. Astfel, „din inițiativa Partidului și Guvernului, după mărețul exemplu al URSS” s-au pus bazele înființării unui „muzeu raional la Orăștie”, „trasîndu-se sarcini și directive în vederea succesului”.

Primul pas are loc pe data de 14 mai 1952 când s-a constituit „colectivul voluntar al muzeului”, format din dr. Ioan V. Todea, magistrat, Gelu Emil, avocat, Ioachim Rodean și Aurel Ivănescu. Totodată, la punctul 1 se mai menționa că „din colectivul lărgit au făcut parte 27 persoane”. A doua zi, pe 15 mai, se întocmește „planul de muncă, în s-au prevăzut toate sarcinile necesare”. Până la data de 23 august 1952, pe lângă lucrările propriu-zise de organizare, cele tehnico-administrative, demersurile politice sau eforturile privind strângerea pieselor care să intre în patrimoniul instituției, la punctul 5 se spune că „au fost folosite toate căile utile pentru a difuza şi populariza cât mai intens, înfiinţarea muzeului raional”, cele mai des utilizate fiind „conferințele, referatele și rapoartele”.

Temele popularizate au fost următoarele: „Ideea și proiectul unui muzeu raional la Orăștie” (dr. Ioan V. Todea); „Rolul muzeelor de masă, ca instituții cultural-educative de masă” (Toma Pienaru); „Raionul Orăștie în lumina orânduirilor istorice şi evenimentele importante din trecutul acestui raion” (Emil Gelu) și „Importanţa muzeelor şi monumentelor istorice pentru culturalizarea maselor” (Aurel Ivănescu). La punctul 6 se precizează că „în perioada de organizare au fost necesare deplasări pe teren”, deplasări care au avut loc în comunele Balșa, Turdaș, Grădiștea de Munte și Geoagiu, dar și în zone din jurul Orăștiei sau la Deva.

Deoarece muzeul nu avea salariați „s-a constituit un corp voluntar de ghizi, pentru explicarea obiectelor expuse în muzeu, făcându-se instructajul de specialitate al ghizilor” (punctul 8); „s-a asigurat un local potrivit pentru muzeu, în centrul orașului, Piața A. Vlaicu, Nr. 1” (punctul 9).

Muzeul Regional din Deva, prin directorul de atunci, dr. Octavian Floca, a sprijinit înființarea muzeului, astfel că el „s-a deplasat personal la Orăştie, supraveghind de aproape lucrările şi dând îndrumările necesare. La faţa locului la Orăştie, au fost trimişi de Muzeul Regional Deva, Tov. Balan I., asistentul muzeului şi Tov. Winkler Fr. tehnician muzeal, spre a accelera şi coordona lucrările de organizare” (punctul 10). Mobilierul necesar a fost transportat cu sprijinul Societății Sovromconstrcție 12, care a pus la dispoziție camioanele.

Merită amintită și prima expoziție: „De la Muzeul Regional Deva a fost adusă la muzeul din Orăştie, expoziţia muzeală volantă Evoluţia omenirii” (punctul 12). Uzinele Metalurgice Cugir, Cooperativa ”Digitalis” și Fabrica de Blănuri „Vidra” din localitate și-au adus și ele aportul la organizare. Documentul se încheie astfel: „Este de subliniat faptul că colectivul voluntar muzeal nu a avut la dispoziţie fonduri băneşti pentru organizarea şi dotarea muzeului”. Interesant.

Orastie 795 013, in Palia Expres, an. XXIV, nr. 18, 968, 16-22 mai 2019, p. 4

Posted 2019/05/16 by danieliiancu in Articole, Orăștie 795

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: