La centenar (9)   Leave a comment

La centenar. Cruci de eroi din Primul Război Mondial (9)

Apărut în Palia Expres, anul XXII, nr. 4 (859), 2-8 februarie 2017, p. 8.

Un alt monument ridicat în memoria eroilor din cele două războaie mondiale se găsește în părculețul din localitatea Orăștioara de Sus, centrul comunei cu același nume. Este un monument nou, din ciment placat cu marmură albă. Monumentul este simplu, de forma unui trunchi de obelisc încununat cu o cruce de marmură de dimensiuni relativ mici și ridicat pe un soclu format din cinci trepte.

Două plăci negre sunt amplasate pe fațeta principală a monumentului. Prima, aflată în partea superioară a trunchiului de obelisc, este decorată cu imaginile stilizate a două puști încrucișate peste care se suprapune o cască de infanterist. Cea de-a doua cuprinde textul „ÎN MEMORIA EROILOR CĂZUȚI / ÎN PRIMUL ȘI AL DOILEA / RĂZBOI MONDIAL” sub care, pe două coloane sunt înșiruite numele celor morți în „PRIMUL / RĂZBOI MONDIAL / 1914-1919 // MANOLESC ILISIE / TROSAN ADAM / ANDREȘOI VASILE / PREDA DUMITRU / MUNTEAN IOAN / CRISTINESC ADAM / CRISTINESC GEAORGE / BÂLDEA VICTOR / PAȘTIOIU IOAN / LĂZĂROIU SAMOILĂ / BODEA NICOLAE”, precum și în „AL DOILEA / RĂZBOI MONDIAL / 1941-1945 // TONCEA SAMOILĂ / FLORAN ILIE / DANESCU VASILE / ZGAVÂRDEAN PETRU / LAZARESCU CORNEL / DAMINOI SAMOILĂ / STANC NICOLAE / DANESCU VASILE / TROSAN PETRU / MUNTEANU GHEORGHE / DAMINOI VASILACHE / DRAGAN AUREL / PESTEREAN VASILE / GRĂDINAR PETRU”.

O altă placă neagră, situată pe fațeta din stânga, menționează că este un „MONUMENT RIDICAT / ÎN ANUL 2012 / DE PRIMĂRIA COMUNEI / ORĂȘTIOARA DE SUS / CU SPRIJINUL / CONSILIULUI JUDEȚEAN / HUNEDOARA / ȘI CU APORTUL / ALBINA COOP ORĂȘTIE”, deoarece până la acea dată se pare că nu a existat o asemenea construcție în localitatea Orăștioara de Sus, care să reflecte recunoștința publică a comunității locale, nefiind menționată în listele întocmite până atunci (vezi Ioachim Lazăr, Nicolae Marcel Morar, Hunedorenii și Marea Unire din 1918, Deva, 2009, p. 49). Nu excludem însă posibilitatea existenței la un moment dat a unei troițe de lemn, care să se fi deteriorat și distrus în timp.

În sfârșit, o altă placă, de mai mici dimensiuni amintește faptul că „Sfințitu-s-a acest monument cu binecuvântarea / Preasfântului Duh și prin rugăciunile Preasfințitului / Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, / în anul Domnului 2012, luna mai, ziua 24”…

La centenar 009 Palia expres, nr. 4, 859, 2-8 febr. 2017, p. 8

Reclame

Posted 2017/07/21 by danieliiancu in Articole, La centenar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: